Novosti

Citroen Berlingo i Peugeot Partner

Praktični blizanci
Objavljeno: 30.1.2018.
Citroen Berlingo i Peugeot Partner

Mali i srednji dostavnjaci praktičan su i nezaobilazan alat svakog ozbiljnijeg obrta ili tvrtke. Upravo u klasi zapremina između 3,5 i 4 m3 na tržištu nailazimo na široku ponudu malih furgona koji svoju platformu obično dijele s istim ili sličnim putničkim izvedbama. Jedno od popularnijih vozila na našim cestama svakako su braća-blizanci iz PSA grupacije, Citroën Berlingo i Peugeot Partner. Iako nose različite maske i imena, riječ je o identičnim automobilima, kako po motorima i opremi, tako i tvornici u kojoj se proizvode.

Na našem se tržištu Partner/Berlingo mogu naći u dvije osnovne veličine. Najčešća je ona klasična zapremine teretnog prostora 3,3 m3, no sve češće nailazimo i na ovu dužu, zapremine 4,1 m3. Iako je duža izvedba najčešće viđena u izvedbi s dodatnim redom sjedala, testirali smo njezinu čisto dostavnu furgonsku izvedbu. Nešto veća zapremina dobivena je elegantnom ekstenzijom teretnog prostora koji sada nudi 25 cm veću dužinu što znači da pored dvije euro palete ima još preostalog mjesta za teret. Oba testna dostavnjaka bila su opremljena i s praktičnom modularnom klupom suvozača. Uz nju Partner/Berlingo mogu, pored vozača, smjestiti još dva putnika, ali ih je moguće i preklopiti u različitim kombinacijama. Pored uobičajenog korištenja centralnog sjedala kao praktičnog stolića, oba je sjedala moguće ne samo preklopiti prema dolje već i prema gore. U tom slučaju ostaje podosta prostora na ravnom podu kabine na koji je moguće utovariti još neku veću kutiju. Pored toga, otvaranjem dijela pregrade prema teretnom prostoru, moguće je taj prostor iskoristiti i za utovar niskog ali dugačkog tereta, poput različitih cijevi, te će u toj konfiguraciji Partner/Berlingo bez problema zaprimiti terete duljine do 3,25 m. Bez obzira na izvedbu, korisna nosivost ide maksimalno do 825 kg.

Ostatak prostora za vozača prvenstveno je praktičan i bez nepotrebnog luksuza. Sjedi se dovoljno visoko za dobru preglednost a izuzev nešto glasnije unutrašnjosti, jer metalna unutrašnjost teretnog prostora ipak solidno odzvanja, Partner/Berlingo su dovoljno udobni i za duža putovanja. Za udobnost se brine i obavezni klima uređaj te radio CD MP3 uređaj. U prostranoj kabini raspoređeno je i nekoliko pretinaca i prostora za smještaj svega što je najčešće potrebno u svakodnevnom profesionalnom prijevozu. Pored pretinaca u centralnoj konzoli i vratima, tu je i široka polica iznad vjetrobranskog stakla koja se proteže cjelokupnom širinom vozila. Praktična rješenja nastavljaju se i u teretnom prostoru. Pored bočnih kliznih vratiju za lakši pristup teretu brinu se i stražnja krilna vrata koja je jednostavnim potezom moguće otvoriti za punih 180 stupnjeva i time olakšati pristup viličaru.

Francuski dostavnjaci dolaze isključivo s Euro 6 dizelskim motorima zapremine 1.6 litara, snage 75 ili 100 KS. Dok se ovaj slabiji ugodnije osjeća u gradu, za intenzivniju uporabu bolje je odabrati jaču izvedbu. U vožnji se Partner/Berlingo ponaša agilno, čak i dok je opterećen, dok 100 KS snažan motor osigurava ugodnu putnu brzinu, bez obzira na opterećenje. Ono što će zanimati korisnike svakako je i potrošnja, koja se redovito kreće oko niskih 5-6 litara na 100 km. Svojim gabaritima Partner/Berlingo ne odstupaju od uobičajene veličine srednje klase osobnih automobila, iako ova produžena izvedba ima 25 cm duži stražnji prevjes. Zahvaljujući svojoj veličini, ali i solidnoj zapremini, oni su odlično prilagođeni za gradske dostave, ali i brze transporte i intervencije van grada.

Dostavne furgone na tržištu rabljenih obično nalazimo kao relativno islužena vozila s podosta km. Iako su i Partner i Berlingo poznati kao dostavnjaci koji služe dugo i bez karakterističnih problema ipak ih je zadovoljstvo pronaći i kao malo rabljene primjerke sa prijeđenih manje od 20.000 km. U odnosu na cijenu novog, koja se u produženoj izvedbi može kretati oko 150.000 kn s PDV-om, traženih 99.990 kn poprilično je dobra ponuda za vozilo pred kojim je još podosta radnih kilometara bez ulaganja izvan redovitog održavanja.

 • Citroën Berlingo / Peugeot Partner
 • Motor: 1.6 BlueHDi 100 KS
 • Emisija CO2: 112 g/km
 • Snaga: 100 KS
 • Moment: 254 Nm
 • Mjenjač: Ručni, 5 brzina
 • Pogon: Prednji
 • Ubrzanje od 0-100 km/h: 12,3-14,6 s
 • Najveća brzina: 163 km/h
 • Deklarirana potrošnja: 4,3 l/100 km
 • Potrošnja na testu: 5,4 l/100 km
 • Cijena testiranog modela: 99.990 Kn