Novosti

MINI Cooper D Countryman

Simpatičan obiteljski auto
Objavljeno: 15.7.2019.
MINI Cooper D Countryman
Osim što plijeni izgledom, Coutryman je vozački vrlo dobar i zanimljiv automobil pa će se velika većina u njemu lako pronaći kao idealnom obiteljskom autu - njegov dizelski stroj je izuzetno štedljiv.

Onog trenutka kada odlučite potražiti noviji obiteljski auto zahtjevi su jasni: dizel, dovoljno prostora, po mogućnosti automatik, i atraktivna cijena. Većina automobila koja udovoljava kriterijima ne budi emocije, ali zato postoji MINI Countryman! Ima uz sve navedeno čak i vozačku notu zbog koje ćete vikendima uživati vozeći starim cestama. Tu je snažan i vrlo ekonomičan, jer dvolitreni dizelski stroj jedna je od najboljih stvari koja se dogodila ovom modelu. Uz sve to, sa 150 KS dovoljno je snažan za sve zadatke.

Contryman je specifičan i definitivno najljepši "neklasični Mini". Pod time mislimo na razne varijante koje su više ili manje privlačne (peterovratnu je najbolje zaboraviti), no Countryman je najbliže originalu. Uz sve to, savršeno prati SUV trend i dobro mu stoji nešto višlji ovjes i kontrastni obrubi blatobrana. Jasno, namijenjen je pentranju po rubnicima prije nego nekom off-roadu, ali na makadamu može biti poprilično zabavan. Jasno, u varijanti s tako snažnim dizelašem za očekivati je da su performanse izvrsne. Ispod 10 sekundi do stotke možda ne izgleda spektakularno na papiru, ali uživo Countryman ima odlična međuubrzanja.

Udobnost je najteži zadatak opisati. Naime, Countryman nije klasični auto koji se ljulja na rupama i meko ih upija. On ima oštrinu na volanu i na rupama može djelovati mrvicu pregrubo. Svejedno, ako je urbana sredina ono s čim ćete se svakoga dana nositi, onda nema straha - puno je važnija mogućnost da dinamičnije vozite nego da možete izvan ceste. Automatski mjenjač radi solidno, daje mu praktičniju notu. Obiteljska upotreba svakako je idealno područje i automatik se može samo preporučiti. Inače, i ručni mjenjači u Minijima su sjajni, ali kako su prošla vremena sporih automatika tako je s ovim modernima sve lakše i ugodnije živjeti. Pogotovo u gradu!

Unutrašnjost je vrlo komotna ponajprije zahvaljujući visini. Stražnja je klupa široka, a prtljažnik sa 450 litara nije najveći na svijetu, ali realno veći niti ne trebate. Ako vam i zatreba još nešto, uvijek na krovne šine možete staviti nosače i kutiju. U tom slučaju nema zapreke čak niti za najaktivniji godišnji odmor kojeg možete zamisliti. posebno je udobno sprijeda, a razigrani dizajn interijera specifičan za Mini brzo ćete zavoljeti. Nekada je na srednjem krugu veličine pizze bio brzinomjer, sada je ekran navigacije. Nije više tako "funky", ali je zato pregledno i praktično.

Mini nikada nije bio jeftin auto, a odabir opreme cijenu može popirlično podići. Dodajte tomu još malo jači motor i automatski mjenjač i eto vas u sferama gdje se kreću ozbiljne limuzine. Međutim, kada kupujete svega dvije do tri godine stari primjerak u izuzetno očuvanom stanju i sa svega 22.500 km, dobivate praktički nov auto s cijenom rabljenog. Puno se toga može kupiti za 188.000 kuna kada govorimo o kotačima. Ali malo automobila ima u sebi takvu emociju koja život za volanom čini zanimljivjijim.

U izboru "najsimpatičniji SUV" sudjeluje samo jedan automobil. I to je Countryman.
 • MINI Countryman Cooper D
 • Motor: Dizelski, redni, 4 cil, 1995 ccm
 • Emisija CO2: 120 g/km
 • Snaga: 150 pri 4000 o/min
 • Moment: 305 Nm pri 1750 o/min
 • Mjenjač: Automatski, 6 stupnjeva
 • Pogon: Prednji
 • Ubrzanje od 0-100 km/h: 9,4 s
 • Najveća brzina: 197 km/h
 • Deklarirana potrošnja: 4,8/5,7/7,2 l/100 km
 • Potrošnja na testu: 8,1 l/100 km
 • Cijena testiranog modela: 188.000 kn (1/2017, 2,5 g. star)